X
IT EN

Triangel

  • Berlin

  • 1997

  • Photos: D. Domenicali/ C. Richters/ S. Mueller/ A. Loehlein

Placed in the Friedrichstraße, the project designed by Josep Paul Kleihues and named "Triangel" was developed following the orthogonal scheme of the "Friedrichstadt" plan. The special lay-out of the enlargement has lead to a series of oblique cut blocks. In this case was a right angle triangle. In the full respect of the environment, it was decided to choose claddings with ventilated facades which are able to take advantage of the lobbies and passages to naturally ventilate the rooms, avoiding in this way the use of mechanical air conditioning systems.

Systems

  • Double skin curtain walling

  • Bolted glass façades

The technology

The element which characterise the building is the striking double skin facade made of aluminium, glass and steel, forming an extraordinary five-floor bow window on the Mauerstraße. In this case, a continuous transparent screen (second skin) placed before the facade made of thermal break aluminium profiles and insulation glass (first skin) constitute the double skin curtain walling. The second skin works as a "screen" protecting the internal components of the facade against the outside stresses, i.e. wind, water and noise. Continuous ribbon bottom hinged windows made of aluminium profiles form the first skin and the whole system is fixed to the concrete floor by means of a steel structure. At the modular axis, 12 mm vertical steel "blades" cross the fire resistant insulation which is suitably insulated and fire resistant. These blades hold the glass of the second skin facade and divide it into independent units The natural ventilation of the hollow space of each unit was achieved by means of the fire resistant insulation together with the shape of the front grid (inclusive of the anti bird net), which will allow an easy air movement. In order to define more effective spaces, that is to say, the distance between the two skins, the position of the louvers for the ventilation, the opening of the windows in normal position (transom window) and the Venetian blind a series of tests have been carried out at the German University of Aachen. The details In this project, a particular importance was given to the relevance and aesthetic care of the detail, on the same wave-length as per the Architect musts.

Architects

Kleihues + Kleihues architects