Intesa San Paolo Bank - Moncalieri

  • Villastellone

  • 2012

  • Contractor Arsis S.p.A.

  • Photos: Piermario Ruggeri

Refurbishment of the Accountancy Headquarters in Moncalieri

The buildings, dating from the 1970s, were renovated to house the offices, dining room and nursery of the Intesa San Paolo Campus technological centre. The number of workstations rose from 1600 to 2300. The façades, with single glazing, have been replaced by a transparent unitised curtain walling system, with graded shading next to the floor slabs and white retro varnished glazed units corresponding to the interlevel technical cavity housings. The new outer skin allows a better natural lighting of the interiors as well as energy saving. Technical fabric tensile structures control radiation on the nursery building’s elevations. The layout of the offices is reorganized mainly on an open-space basis, with a double distribution corridor and a central space enclosed by coloured glass walls to house conference rooms and communal services. The open space workstations are arranged in work groups using glass and wood partitions. Where requested, management rooms defined by wood and glazed mobile walls were inserted. The campus is enriched by a new guardhouse built with an imposing reinforced concrete cantilever.


Michele De Lucchi

Michele De Lucchi was born in 1951 in Ferrara and graduated in architecture in Florence. During the period of radical and experimental architecture he was a prominent figure in movements like Cavart, Alchymia and Memphis. He has curated numerous art and design exhibitions and designed buildings for museums such as the Museo Diocesano in Ivrea, the Triennale di Milano, the Permanente di Milano, the Palazzo delle Esposizioni in Rome and the Neues Museum in Berlin. His professional work has always been closely associated with a personal exploration of architecture, design, technology and crafts.